Witlof met bietentartaar

Met witlof kunt u allerlei heerlijke en gezonde gerechten maken, voorgerechten, bijgerechten, salades, hoofdgerechten en hapjes. Deze witlof met bietentartaar kan zowel als voorgerecht als als hapje geserveerd worden.

Witlof kan zowel rauw, gekookt of geroerbakt gegeten worden. U kunt met witlof heerlijke combinaties maken met andere groenten, fruit, kaas, vis of vlees. U kunt er zoete, zoute, zure, bittere, hartige of echt pittig hete gerechten mee maken. U kunt er ook allerlei lekkere hapjes mee maken. Witlof is wat dat betreft een heel veelzijdige groente, waar u volop mee kunt experimenteren.

Probeer, behalve deze witlof met bietentartaar, ook eens een aantal van onze andere recepten met witlof uit, en verras uzelf en uw gasten met gerechten gemaakt met deze veelzijdige en gezonde groente. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze gerechten te kunnen bereiden.

INGREDIËNTEN
 
3-4 rode bieten (voorgekookt)
2 stronken witlof
2 sinaasappels (schil)
2 theelepels balsamicoazijn
olijfolie
peper en zout
bladpeterselie of koriander (garnering)
BEREIDING
 
Gebruikt u dit recept voor witlof met bietentartaar als voorgerecht, dan is 1 eetlepel bietentartaar op 1 blad witlof prima. Gebruikt u dit recept echter als hapje of snack, dan is 1 eetlepel bietentartaar te veel, mede omdat een hapje in de hand moeten kunnen worden genomen, zonder vieze handen te krijgen. Houd daar dus rekening mee op het moment dat u de bietentartaar gaat maken.
Bij dit recept is uitgegaan van 8 eetlepels bietentartaar voor het voorgerecht. Met deze hoeveelheid kunt u dus ook ongeveer 16 hapjes bereiden.

 
  • Pel het velletje van de bieten.
  • Snijd de bieten in grove stukken.
  • Stop de gesneden bieten in de blender (of gebruik een staafmicer) en puls een paar keer. NIET pureren!, maar fijngesneden.
  • Meng de balsamicoazijn door de bieten.
  • Rasp de schil van een sinaasappel er doorheen.
  • Voeg eventueel nog wat sianaasappelsap toe aan de bieten, om de bietentartaar iets te verdunnen.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd de onderkant van de witlof.
  • Maak de blaadjes voorzichtig los, want dit worden uw ‘lepels’.
  • Leg de witlofblaadjes op een bord.
  • Schep op ieder witlofblaadje maximaal 1 eetlepel bietentartaar.
  • Doe daarop een klein beetje zure room en sinaasappelrasp.
  • Maak de compositie af met wat peterselie- of korianderblad.
  • Mmmmmmm…. lekker!

Terug naar Witlofrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail