Witlof-paprikataart met geitenkaas

Met witlof kunt u allerlei heerlijke en gezonde gerechten maken, voorgerechten, bijgerechten, salades, hoofdgerechten en hapjes. Een lekkere, vegetarische witlof-paprikataart. Witlof is een groente, die (te) weinig gangbaar is bij de hartige taarten, waarschijnlijk omdat witlof minder zoet is dan bijvoorbeeld prei. Deze witlof-paprikataart is heerlijk als lunch, als opkikker tussendoor als borrelhapje of als voorgerecht. Maar ook als diner niet te versmaden, in combinatie met een lekkere salade.

Witlof kan zowel rauw, gekookt of geroerbakt gegeten worden. U kunt met witlof heerlijke combinaties maken met andere groenten, fruit, kaas, vis of vlees. U kunt er zoete, zoute, zure, bittere, hartige of echt pittig hete gerechten mee maken. U kunt er ook allerlei lekkere hapjes mee maken. Witlof is wat dat betreft een heel veelzijdige groente, waar u volop mee kunt experimenteren en het smaakt allemaal even lekker.

Probeer, behalve deze witlof-paprikataart, ook eens een aantal van onze andere recepten met witlof uit, en verras uzelf en uw gasten met gerechten gemaakt met deze veelzijdige en gezonde groente. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze gerechten te kunnen bereiden.

INGREDIËNTEN
 
8 kleine stronkjes witlof
8 kleine kerstomaatjes
1 rode of groene paprika
olijfolie
7 plakjes hartige taartdeeg
paneermeel
125 ml slagroom
zakje oude gemalen kaas
eetlepel groentebouillonpoeder
peper en zout
verse geitenkaas
3 eieren
BEREIDING
 
  • Ontdooi het deeg.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd de paprika in kleine stukjes.
  • Houd eerst een paar mooie witlofblaadjes apart voor de laatste hand.
  • Was de witlof, verwijder het uiteinde en snijd de witlof doormidden.
  • Verwijder het hart van de witlof en snijd in repen.
  • Roerbak het witlofhart samen met de paprika tot de witlof wat begint te slinken.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd de rest van de witlof in grove stukjes.
  • Klop de eieren los met de bouillonpoeder en de kaas.
  • Bekleed een springvorm met het deeg. Zorg ervoor dat de velletjes elkaar overlappen en druk de naden een beetje aan elkaar.
  • Prik gaatjes in de deegbodem.
  • Strooi paneermeel over de bodem.
  • Verdeel nu eerst de rauwe witlof over de bodem.
  • Verdeel het paprika-witlofmengsel daar bovenop.
  • Giet het eimengsel er overheen.
  • Garneer met de apart gehouden witlofblaadjes, brokjes verse geitenkaas en halve kerstomaatjes.
  • Strooi over de tomaatjes nog een beetje peper en zout.
  • Plaats de springvorm in het midden van de oven.
  • Bak in ± 50 minuten gaar of totdat het ei gestold is.
  • Eet smakelijk!

 
TIP
Heb je nog wat over van deze lekkere witlof-paprikataart?
Ook koud is hij erg lekker, bij de lunch bijvoorbeeld of als tussendoortje voor de hartige trek.
In kleine stukjes gesneden, kun je de witlof-paprikataart ook serveren als borrelhapje.

Terug naar Witlofrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail