Met witlof kunt u allerlei heerlijke en gezonde gerechten maken, voorgerechten, bijgerechten, salades, hoofdgerechten en hapjes. Een lekkere, vegetarische witlof-paprikataart. Witlof is een groente, die (te) weinig gangbaar is bij de hartige taarten, waarschijnlijk omdat witlof minder zoet is dan bijvoorbeeld prei. Deze witlof-perentaart is, doordat hij een beetje zoet is, heerlijk als nagerecht met een lekker kopje koffie, een borrel of een likeurtje.
Witlof kan zowel rauw, gekookt of geroerbakt gegeten worden. U kunt met witlof heerlijke combinaties maken met andere groenten, fruit, kaas, vis of vlees. U kunt er zoete, zoute, zure, bittere, hartige of echt pittig hete gerechten mee maken. U kunt er ook allerlei lekkere hapjes mee maken. Witlof is wat dat betreft een heel veelzijdige groente, waar u volop mee kunt experimenteren en het smaakt allemaal even lekker.
Probeer, behalve deze witlof-perentaart, ook eens een aantal van onze andere recepten met witlof uit, en verras uzelf en uw gasten met gerechten gemaakt met deze veelzijdige en gezonde groente. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze gerechten te kunnen bereiden.
5 middelgrote stronkjes witlof
2 eetlepels ahornsiroop (of andere siroop of beetje suiker)
1 grote peer (of 2 middelgrote/kleine peren)
50 gram pecannoten
2 theelepels (verse) tijm
1 eetlepel olijfolie
peper en zout
1 rol of plakjes bladerdeeg
- Ontdooi het bladerdeeg.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Was de witlof, snijd doormidden en verwijder de bittere kern.
- Snijd nu de overgebleven witlof in fijne reepjes.
- Verhit de olie in een grote pan op een middelhoog vuur.
- Fruit de witlof enkele minuten.
- Giet er de ahornsiroop bij, roer, en laat nog een tweetal minuten op het vuur staan.
- Schil de peer, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes.
- Hak de pecannoten in brokjes.
- Ris de blaadjes tijm van de takjes en hak fijn.
- Haal de pan van het vuur en roer er de peer, de pecannoten en de tijm doorheen.
- Maak af op smaak met peper en zout.
- Rol het bladerdeeg uit in een taartvorm, en prik met een vork een aantal gaatjes in de bodem.
- Gebruik je plakjes bladerdeeg, laat die elkaar dan overlappen en strijk de naden aan elkaar met vochtige handen.
- Stort nu de vulling op het bladerdeeg.
- Bak de witlof-perentaart 20 tot 30 minuten (= wanneer het bladerdeeg goudbruin kleurt).
- Eet smakelijk!









