Witloflepels met blauwe kaas, peer en walnoot

Met witlof kunt u allerlei heerlijke en gezonde gerechten maken, voorgerechten, bijgerechten, salades, hoofdgerechten en hapjes. Deze witloflepels met kaas, peer en walnoot kunt u in een amuselepel opdienen als voorgerecht. Als u echter het witlofblad of een half witlofblad als ‘lepel’ gebruikt, dan kan dit lekker hapje ook prima geserveerd worden bij de borrel of op een feestje.
Deze witloflepels zien er mooi uit, zijn lekker, zijn snel klaar, zijn niet ingewikkeld en het is gezond. Wal wil een mens nog meer?

Witlof kan zowel rauw, gekookt of geroerbakt gegeten worden. U kunt met witlof heerlijke combinaties maken met andere groenten, fruit, kaas, vis of vlees. U kunt er zoete, zoute, zure, bittere, hartige of echt pittig hete gerechten mee maken. U kunt er ook allerlei lekkere hapjes mee maken. Witlof is wat dat betreft een heel veelzijdige groente, waar u volop mee kunt experimenteren.

Probeer, behalve deze witloflepels, ook eens een aantal van onze andere recepten met witlof uit, en verras uzelf en uw gasten met gerechten gemaakt met deze veelzijdige en gezonde groente. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze gerechten te kunnen bereiden.

INGREDIËNTEN
 
De hoeveelheden hangen uiteraard af van het aantal hapjes dat u wilt maken.
 
2 stronkjes witlof
stuk blauwe kaas
1 peer, in reepjes
walnoot, pecannoot of pompoenpit
honing of appelstroop
balsamicoazijn (optioneel)
BEREIDING
 
Wilt u de voorbereidingen van tevoren doen, besprenkel dan de witlof en de peer met wat citroensap om verkleuren te voorkomen.
 
  • Snijd de onderkant van de witlof.
  • Maak de blaadjes voorzichtig los, want dit worden uw ‘lepels’.
  • Presenteert u het liever als voorgerecht in kleine glaasjes of op een amuselepel, snijd dan de witlof in reepjes.
  • Verbrokkel de blauwe kaas en doe dit in een apart kommetje, zodat u straks snel achter elkaar door uw hapjes kunt maken.
  • Schil de peer, en snijd in kwarten.
  • Verwijder nu het klokhuis van de peer, snijd de peer in reepjes en zet dit klaar in een apart kommetje.
  • Als u walnoten of pecannoten gebruikt, hakt u die in grove stukjes, pompoenpitten laat u heel
  • Doe de noten in een apart kommetje.
  • Als u honing of appelstroop iets te zoet vindt, meng er dan een scheutje balsamicoazijn doorheen en proef of u het lekker vindt of dat het iets meer nodig heeft.
  • Leg de witlofbladeren in een mooie compositie op een platte schaal of groot bord.
  • Verdeel de kaas en de peer over de witloflepels.
  • Strooi de gehakte noten er overheen.
  • Besprenkel met honing of appelstroop.
  • Mmmmmmm…. lekker!

Terug naar Witlofrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail