Witlofquiche met ham

Met witlof kunt u allerlei heerlijke en gezonde gerechten maken, voorgerechten, bijgerechten, salades, hoofdgerechten en hapjes. Een eenvoudige maar lekker quiche met witlof. Witlof is een groente, die (te) weinig gangbaar is bij de hartige taarten, waarschijnlijk omdat witlof minder zoet is dan bijvoorbeeld prei. Deze witlofquiche is heerlijk als lunch, als opkikker tussendoor als borrelhapje of als voorgerecht. Maar ook als diner niet te versmaden, in combinatie met een lekkere salade.

Witlof kan zowel rauw, gekookt of geroerbakt gegeten worden. U kunt met witlof heerlijke combinaties maken met andere groenten, fruit, kaas, vis of vlees. U kunt er zoete, zoute, zure, bittere, hartige of echt pittig hete gerechten mee maken. U kunt er ook allerlei lekkere hapjes mee maken. Witlof is wat dat betreft een heel veelzijdige groente, waar u volop mee kunt experimenteren en het smaakt allemaal even lekker.

Probeer, behalve deze witlofquiche, ook eens een aantal van onze andere recepten met witlof uit, en verras uzelf en uw gasten met gerechten gemaakt met deze veelzijdige en gezonde groente. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze gerechten te kunnen bereiden.

INGREDIËNTEN
 
450 gram witlof
250 gram bladerdeeg
125 gram hamblokjes (eventueel spek)
250 gram geraspte kaas
3 eieren
200ml. crème fraîche
50 gram boter
peper en zout
BEREIDING
 
  • Ontdooi het bladerdeeg.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Vet een springvorm in met boter en bekleed deze met de plakjes bladerdeeg.
  • Prik met een vork een aantal gaatjes in de bodem.
  • Plaats de springvorm 5 minuten in de oven.
  • Meng de crème fraîche met de eieren in een kom.
  • Voeg de hamblokjes en 100 gram van de geraspte kaas toe.
  • Breng het geheel op smaak met peper en zout.
  • Snijd de witlofstronkjes in de lengte doormidden (bij grote stronkjes in vieren).
  • Giet het crème fraîchemengsel in de springvorm met bladerdeeg.
  • Druk de witlofparten lichtjes in het mengsel.
  • Strooi het restant van de geraspte kaas over de witlof.
  • Bak de witlofquiche in ongeveer 25 minuten gaar.
  • Warm eten met een lekkere salade. Heerlijk!
  • Eet smakelijk!

 
TIP
Heb je toch nog wat over van deze lekkere witlofquiche?
Ook koud is hij erg lekker, bij de lunch bijvoorbeeld of als tussendoortje voor de hartige trek.
In kleine stukjes gesneden, kun je de witlofquiche ook serveren als borrelhapje.

Terug naar Witlofrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail