Witlofsalade blauwe kaas, olijven en artisjokharten

Met witlof kunt u allerlei heerlijke en gezonde gerechten maken, voorgerechten, bijgerechten, salades, hoofdgerechten en hapjes. Deze witlofsalade blauwe kaas, olijven en artisjokharten is heerlijk als lunch of als bijgerecht bij uw diner.

Witlof kan zowel rauw, gekookt of geroerbakt gegeten worden. Wat zo geweldig is aan witlof, is dat witlof – rauw of even geblancheerd – eigenlijk met alles te combineren is om een lekkere salade te maken. Combinaties met andere groenten, alle fruitsoorten, vis, vlees, alle types kaas, eieren, noten, kruiderijen, zoet, zuur, zout of hartig, alles is mogelijk. Eigenlijk maakt het niet uit, alle combinaties smaken even heerlijk.
U vindt op de website van Groenteboer Marco een aantal witlofsalades als voorbeeld, maar ik zou zeggen: experimenteer er lustig op los en ontdek nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

Probeer, behalve deze witlofsalade blauwe kaas, olijven en artisjokharten, ook eens een aantal van onze andere recepten met witlof uit, en verras uzelf en uw gasten met gerechten gemaakt met deze veelzijdige en gezonde groente. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze gerechten te kunnen bereiden.

INGREDIËNTEN
 
3 stronkjes witlof
handje rucola
halve sinaasappel
citroensap
1 potje artisjokharten
2 eetlepels zwarte olijven zonder pit
blauwe kaas naar keuze in stukjes
2 eetlepels kappertjes
handje cashewnoten
olijfolie
peper en zout
BEREIDING
 
  • Was de witlof en verwijder de onderkant.
  • Halveer de witlof in de lengte en verwijder de harde kern en de lelijke blaadjes.
  • Snijd de witlof in schuine stukken.
  • Besprenkel met citroensap om verkleuren te voorkomen.
  • Halveer de artisjokharten.
  • Rooster de ongezouten cashewnoten in een droge koekenpan.
  • Maak de dressing door 1 eetlepel olijfolie, het sap van een halve sinaasappel en zout en peper door elkaar te mengen.
  • Rangschik alle ingrediënten op de borden tot een mooie compositie van kleur en smaak.
  • Sprenkel de dressing er overheen.
  • Eet smakelijk!

TIP
Heeft u zin in een maaltijdsalade?
Serveer dan deze witlofsalade blauwe kaas, olijven en artisjokharten met lekker brood.

Terug naar Witlofrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail