Witlofsalade met peer, appel en blauwe kaas

Met witlof kunt u allerlei heerlijke en gezonde gerechten maken, voorgerechten, bijgerechten, salades, hoofdgerechten en hapjes. Deze witlofsalade met peer, appel en blauwe kaas is heerlijk als lunch of als bijgerecht bij uw diner.

Witlof kan zowel rauw, gekookt of geroerbakt gegeten worden. Wat zo geweldig is aan witlof, is dat witlof – rauw of even geblancheerd – eigenlijk met alles te combineren is om een lekkere salade te maken. Combinaties met andere groenten, alle fruitsoorten, vis, vlees, alle types kaas, eieren, noten, kruiderijen, zoet, zuur, zout of hartig, alles is mogelijk. Eigenlijk maakt het niet uit, alle combinaties smaken even heerlijk.
U vindt op de website van Groenteboer Marco een aantal witlofsalades als voorbeeld, maar ik zou zeggen: experimenteer er lustig op los en ontdek nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

Probeer, behalve deze witlofsalade met peer, appel en blauwe kaas, ook eens een aantal van onze andere recepten met witlof uit, en verras uzelf en uw gasten met gerechten gemaakt met deze veelzijdige en gezonde groente. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze gerechten te kunnen bereiden.

INGREDIËNTEN
 
4 stronkjes witlof (of roodlof of gemengd)
2 appels
2 peren
verse peterselie/ kervel/ dragon
50 gram pittige, zachte blauwe kaas
50 gram crème fraîche
5 eetlepels olijfolie
4 eetlepels ciderazijn
peper en zout
BEREIDING
 
  • Maak de witlof schoon en pel de blaadjes van de stronkjes.
  • Was de appels, snijd ze in vieren, verwijder het klokhuis en snijd de appel daarna in plakjes.
  • Maak de peren schoon, snijd ze in vieren, verwijder het klokhuis en snijd de peer daarna in plakjes.
  • Doe de blaadjes witlof, appel, peer en tuinkruiden in een grote kom.
  • Meng voor de dressing blauwe kaas, crème fraîche, olijfolie, ciderazijn en 6 eetlepels water ongeveer 15 seconden in een blender of gebruik een staafmixer.
  • Proef de dressing om te controleren of hij zuur genoeg is om de bittere smaak van de witlof te compenseren. Voeg zo nodig nog wat extra azijn, peper en zout toe.
  • Giet de dressing over de salade en hussel goed door elkaar.
  • Verkruimel nog een paar walnoten bovenop de salade als garnering.
  • Eet smakelijk!

 
TIP
Heeft u zin in een maaltijdsalade?
Serveer dan deze witlofsalade met peer, appel en blauwe kaas met lekker brood en eventueel bijpassende kaas als beleg.

Terug naar Witlofrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail