Witlofschotel met boursin en ham uit de oven

Met witlof kunt u allerlei heerlijke en gezonde gerechten maken, voorgerechten, bijgerechten, salades, hoofdgerechten en hapjes. Deze witlofschotel met boursin en ham is erg lekker, maar vrij machtig door de kaas. Zorg er dus voor dat je de overige bestanddelen van je menu licht verteerbaar houdt. Deze witlofschotel is zowel lekker met rijst als met aardappelen.

Witlof kan zowel rauw, gekookt of geroerbakt gegeten worden. U kunt met witlof heerlijke combinaties maken met andere groenten, fruit, kaas, vis of vlees. U kunt er zoete, zoute, zure, bittere, hartige of echt pittig hete gerechten mee maken. U kunt er ook allerlei lekkere hapjes mee maken. Witlof is wat dat betreft een heel veelzijdige groente, waar u volop mee kunt experimenteren en het smaakt allemaal even lekker.

Probeer, behalve deze witlofschotel, ook eens een aantal van onze andere recepten met witlof uit, en verras uzelf en uw gasten met gerechten gemaakt met deze veelzijdige en gezonde groente. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze gerechten te kunnen bereiden.

INGREDIËNTEN
 
4 stronkjes witlof
Verse bieslook
16 dunne plakjes achterham
120 gram boursin/kruidenroomkaas
80 gram geraspte kaas
olijfolie
peper en zout
BEREIDING
 
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Was de witlof, snijd je het kontje en (indien nodig) de buitenste bladen eraf.
  • Snijd de witlof in vieren en verwijder de bittere kern.
  • Vet de ovenschaal in met een beetje olijfolie.
  • Je kunt nu eventueel wat peper en zout over de witlof strooien, maar vergeet niet dat de gesmolten kaas straks ook al zout en pittigheid toevoegt. Zelf maak ik dit gerecht altijd zonder peper en zout en gebruik ik oude geraspte kaas die wat zouter en pittiger is dan belegen kaas.
  • Wikkel een plakje ham heen om iedere kwart witlof.
  • Leg alle witlof in de ovenschaal.
  • Verdeel de boursin over de witlof.
  • Strooi daarna de geraspte kaas over de witlofschotel.
  • Laat de witlofschotel ongeveer 25 minuten garen, totdat de kaas gesmolten en goudbruin is.
  • Serveer de witlofschotel met wat verse gehakte bieslook.
  • Eet smakelijk!

Terug naar Witlofrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail