Witlofsoep. Een eenvoudig recept met ui en kippenbouillon

Met witlof kunt u allerlei heerlijke en gezonde gerechten maken, voorgerechten, bijgerechten, salades, hoofdgerechten en hapjes. Hier het recept voor een eenvoudige, smakelijke en lekker goedkope witlofsoep. Deze witlofsoep kan zowel als voorgerecht dienen, maar ook als soepmaaltijd door er lekker brood bij te serveren en eventueel nog wat salade.

Witlof kan zowel rauw, gekookt of geroerbakt gegeten worden. U kunt met witlof heerlijke combinaties maken met andere groenten, fruit, kaas, vis of vlees. U kunt er zoete, zoute, zure, bittere, hartige of echt pittig hete gerechten mee maken. U kunt er ook allerlei lekkere hapjes mee maken. Witlof is wat dat betreft een heel veelzijdige groente, waar u volop mee kunt experimenteren en het smaakt allemaal even lekker.

Probeer, behalve deze eenvoudige witlofsoep, ook eens een aantal van onze andere recepten met witlof uit, en verras uzelf en uw gasten met gerechten gemaakt met deze veelzijdige en gezonde groente. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze gerechten te kunnen bereiden.

INGREDIËNTEN
 
350 gram witlof
2 uien
1 kruimige aardappel
2 takjes peterselie
25 gram boter
380 ml gevogeltefond
600 ml kraanwater
2 kippenbouillontabletten
125 ml slagroom
 
TIP
Geen zin om zelf bouillon te maken?
De biologische bouillons van De Kleinste Soepfabriek zijn een goed, erg lekker en makkelijk alternatief. Of u kiest voor biologische bouillonblokjes, ook dat kan natuurlijk. Voor beide hoeft u niet naar een andere winkel, want zowel de bouillon in potten als de biologische bouillonblokjes kunt u kopen bij Groenteboer Marco.
BEREIDING
 
  • Was de witlof en snijd de onderkant van de stronken witlof.
  • Snijd de witlof doormidden en verwijder de harde bittere kern.
  • Snijd de witlof in grove repen.
  • Pel en snijd de ui in grove stukken.
  • Schil de aardappel en snijd in blokjes.
  • Verhit de boter in een grote pan.
  • Bak de witlof en de ui 5 minuten op middelhoog vuur en schep regelmatig om.
  • Voeg de aardappel, het gevogeltefond en het water toe.
  • Laat nu alles met het deksel op de pan nog zo’n 25 minuten zacht pruttelen.
  • Snijd ondertussen de peterselie fijn.
  • Voeg daarna de bouillontabletten toe aan de witlofsoep en laat ze al roerend oplossen.
  • Pureer de soep met een staafmixer.
  • Breng nu de soep al roerend opnieuw aan de kook.
  • Haal van het vuur af.
  • Roer de slagroom er doorheen.
  • Breng de witlofsoep op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de soep over de borden en strooi de peterselie er overheen.
  • Eet smakelijk!

 
TIP
Voor de vleesliefhebbers: Deze witlofsoep is ook lekker met reepjes ham er doorheen geroerd.

Terug naar Witlofrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail