Witloftaartjes met gorgonzola en appelstroop

Met witlof kunt u allerlei heerlijke en gezonde gerechten maken, voorgerechten, bijgerechten, salades, hoofdgerechten en hapjes. Een lekkere, vegetarische witlof-paprikataart. Witlof is een groente, die (te) weinig gangbaar is bij de hartige taarten, waarschijnlijk omdat witlof minder zoet is dan bijvoorbeeld prei. Deze lekkere witloftaartjes zijn zowel een beetje hartig als een beetje zoet. Lekker als bijzonder tussendoortje voor de hartige trek, als borrelhapje of als voorgerecht.

Witlof kan zowel rauw, gekookt of geroerbakt gegeten worden. U kunt met witlof heerlijke combinaties maken met andere groenten, fruit, kaas, vis of vlees. U kunt er zoete, zoute, zure, bittere, hartige of echt pittig hete gerechten mee maken. U kunt er ook allerlei lekkere hapjes mee maken. Witlof is wat dat betreft een heel veelzijdige groente, waar u volop mee kunt experimenteren en het smaakt allemaal even lekker.

Probeer, behalve deze witloftaartjes, ook eens een aantal van onze andere recepten met witlof uit, en verras uzelf en uw gasten met gerechten gemaakt met deze veelzijdige en gezonde groente. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze gerechten te kunnen bereiden.

INGREDIËNTEN
 
4 plakjes bladerdeeg
2 stronken witlof
3 eetlepels appelstroop
2 eetlepels balsamicoazijn
50 gram gorgonzola
olijfolie
peper en zout
BEREIDING
 
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Ontdooi de plakjes bladerdeeg.
  • Steek als de plakjes nog een beetje hard zijn – met een schoteltje of schaaltje – uit elke plak een rondje dat past in je taartvormpje. Zorg ervoor dat het rondje groot genoeg is om ook de rand van je taartvormpje te bekleden.
  • Bekleed nu de taartvormpjes met de uitgestoken rondjes.
  • Prik met een vork gaatjes in de deegbodem.
  • Bak de taartbakjes in ongeveer 10 minuten bruin.
  • Duw zo nodig voorzichtig het midden naar beneden met een vork.
  • Maak ondertussen de witlof schoon, verwijder het uiteinde en haal de bladeren los.
  • Snijd de bladeren in dunne reepjes en leg 3 mooie beetje groene blaadjes opzij.
  • Verhit olijfolie in een koekenpan en roerbak de gesneden witlof.
  • Voeg de appelstroop toe.
  • Schep de witlof om en blus na een paar minuten af met een scheut balsamicoazijn.
  • Leg de witlof met een beetje balsamicosaus op de bladerdeegbodem.
  • Verdeel er brokjes gorgonzola over.
  • Snijd de 3 witlofblaadjes in hele fijne reepjes.
  • Garneer de taartjes hiermee.
  • Plaats de witloftaartjes nog 5 minuten in de oven tot de gorgonzola gesmolten is.
  • Eet smakelijk!

Terug naar Witlofrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail