Zoete schuimomelet met appel en bramen

Fruit wordt meestal uit het handje gegeten, bewerkt of onbewerkt als dessert genuttigd of in (zoete) taarten gebruikt. Heerlijk natuurlijk en ook heel gezond, maar er is zoveel meer mogelijk met fruit, zeker in combinatie met groenten. Op deze website zult u bijna alleen maar fruitrecepten aantreffen waarbij fruit gebruikt wordt in combinatie met groenten. Voor het overige, raadpleeg internet.

Dit is een bijzonder dessert, deze zoete schuimomelet. De kans is groot dat u dit dessert nog nooit gegeten hebt en uw gasten waarschijnlijk ook niet. Het luistert nauw, maar het is niet moeilijk om te maken is, het is lekker en weer eens wat anders als dessert. In feite is de zoete schuimomelet niets anders als een omelet, maar dan net even anders door bereidingswijze en ingrediënten. Probeer het eens uit, misschien wordt dit wel een van uw favoriete desserts en scoort u er mee bij uw gasten.
Voor alle recepten op deze website geldt dat u geen topkok hoeft te zijn. Volg de aanwijzingen en het lukt zelfs de meest onervaren kok om heerlijke gerechten op tafel te toveren. Voor de koks met wat meer zelfvertrouwen en lef, probeer vooral van alles uit, proef vaak en regelmatig tussendoor om geen al te grote blunders te begaan en ontdek zo allerlei nieuwe combinaties

INGREDIËNTEN
 
2 appels
50 gram bramen
1 sinaasappel
1/2 theelepel gemalen piment
1 ½ eetlepel poedersuiker
2 eieren
1/2 theelepel vanille-essence
15 gram boter
1 theelepel (riet)suiker
2 eetlepels Griekse yoghurt
BEREIDING
 
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in schijfjes.
  • Doe ze in een kleine pan en voeg de bramen, het piment en 1 eetlepel van de poedersuiker toe.
  • Doe het deksel op de pan en verhit 2-3 minuten op middelhoog vuur, tot de sappen vrijkomen en de suiker is opgelost.
  • Schud af en toe met de pan. Haal daarna van het vuur en houd alles warm op een réchaud.
  • Rasp de schil van een halve sinaasappel.
  • Splits de eieren en zorg dat er geen geel in het eiwit komt, want dan krijgt u het niet meer mooi stijf. Gebeurt dat toch, neem dan een nieuwe kom en een nieuw ei, en gebruik het mislukte ei voor een gewone omelet. Zet er eventueel een laagje water op en dek het af, als u het de volgende dag wilt gebruiken.
  • Doe de eidooiers, een halve eetlepel poedersuiker, sinaasappelschil en vanille-essence in een kom en klop tot het lekker smeuiïg en dik is.
  • Klop de eiwitten in een aparte, schone kom goed stijf.
  • Schep daarna het eiwit met een grote metalen lepel door het eigeelmengsel.
  • Verwarm de grill voor.
  • Laat de boter smelten in een koekenpan die ook onder de grill kan. Schep het eimengsel er in en verspreid over de pan.
  • Laat 2-3 minuten bakken tot de omelet stevig is en goudbruin aan de onderkant.
  • Zet de pan onder de grill en laat de omelet nog 1-2 minuten bakken tot de omelet dikker wordt en bovenop ook stevig is.
  • Haal de pan onder de grill vandaan en verhoog de temperatuur van de grill.
  • Schep het vruchtenmengsel op de omelet en vouw de omelet dan dubbel.
  • Bestrooi met rietsuiker en zet de omelet nog ongeveer 30 seconden onder de grill tot de suiker karamelliseert.
  • Snijd de omelet doormidden en serveer warm met de yoghurt.
  • Smullen maar!
  • TIP
    Heeft u geen koekenpan die ook onder de grill kan, laat dan voorzichtig de omelet in een ovenschaal glijden.

Terug naar FRUITrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail