Zomerse salade met sla, bramen, kaas en walnoten

Sla wordt meestal rauw gegeten, maar eigenlijk alle sla leent zich ook heel goed voor koken, stomen, wokken, roerbakken en afhankelijk van de soort (alleen stevige sla) ook voor grillen. Probeer onze slarecepten eens uit en verras uzelf en uw gasten met niet-alledaagse, overheerlijke gerechten.
 
Probeer deze zomerse salade eens. De combinatie van sla, bramen en 2 kaassoorten is erg lekker.

Variëren met slasoorten is niet alleen leuk en lekker, maar ook gezond. Hoewel alle slasoorten gezond zijn en vitaminen, mineralen en vezels bevatten, verschillen de elementen en de voedingswaarde per slasoort. Gevarieerd eten – ook met sla – is daarom gezond.
IJsbergsla bijvoorbeeld bevat veel vezels, maar erg weinig vitaminen en mineralen. Frisée of krulandijvie is rijk aan nitraten en veldsla is rijk aan ijzer en vitamine A. De meest gegeten slasoort, de oude vertrouwde kropsla is rijk aan vitamine C, A, kalium, calcium en fosfor.
 .
Veel mensen gooien de buitenste, meest groene bladeren van de sla weg omdat ze wat harder en taaier zijn. Maar daarmee wordt meteen een groot deel van de waardevolle voedingsbestanddelen van de sla weggegooid. Zonde dus! U kunt beter de iets hardere bladen wat fijner snijden of scheuren, en dan mengen met de zachtere bladeren. Of even kort blancheren in kokend water. Een paar seconden is genoeg om het blad wat zachter te maken. Houd als stelregel aan dat hoe groener en donkerder een blad is, hoe rijker aan voedingsbestanddelen.

Deze zomerse salade is lekker als lunch maar ook uitstekend geschikt voor een zomerse avondpicknick in het park. Wat lekker brood en een glaasje wijn erbij en de avond kan niet meer stuk.

INGREDIËNTEN
 
SALADE
75 gram gemengde sla
125 gram bramen
75 gram blauwe kaas
50 gram geraspte emmentaler
50 gram walnoten
 
DRESSING
1 eetlepel walnotenolie
2 eetlepels zonnebloemolie
1 eetlepel witte balsamico-azijn
1 theelepel mosterd
zout en peper
1/2 eetlepel vloeibare honing
BEREIDING
 
  • Sla wassen en in kleinere stukken scheuren.
  • Bramen wassen en goed laten uitlekken.
  • Blauwe kaas in kleine stukjes snijden.
  • Meng alle ingrediënten van de dressing.
  • Doe sla, bramen en blauwe kaas in een schaal.
  • Schenk de dressing er overheen en schep om.

Terug naar SLA recepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail